Een erg typisch Amerikaans recept, maar dan met een Nederlandse twist: er zit veel minder suiker in dit recept dan de Amerikanen graag zouden zien. Maar ja, wij van Jammie040 zijn nou eenmaal geen zoetekauw.
Deze oatmeal cookies heb ik diverse keren meegenomen naar social media bijeenkomsten zoals #BYOpicknick of #OntbijtStoepje; de hashtag #oatmealcookie werd bijna trending topic… 😉
Havermout koekjes zijn favoriet bij zowel kinderen als volwassenen. Oatmeal cookies zijn gevuld met haver, gedroogd fruit en gehakte noten. Het beslag kun je gemakkelijk vooraf maken en laten rusten in de koelkast zodat je op ieder moment vers gebakken koekjes kunt maken.
Oatmeal cookies
voor: 15 grote koeken
bereidingstijd: 45 minuten (inclusief 12 tot 15 minuten baktijd)
Ingrediënten
110 gr. pecannoten of walnoten, geroosterd en fijngehakt
170 gr. ongezouten roomboter
165 gr. licht bruine bastard suiker
1 groot ei
1 tl. vanille extract
105 gr. bloem
0,5 tl. baking soda
0,5 tl. zout
1 tl. gemalen kaneel
260 gr. havermout
125 gr. gedroogde cranberry’s, rozijnen of chocolade chips
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 *C, en bekleed 2 à 3 bakplaten met bakpapier.
- Rooster de noten in een koekenpan (8-10 min.) tot ze licht bruin zijn, laten afkoelen en fijn hakken.
- Mix in een kom de roomboter en suiker tot een romig geheel (2-3 min.).
- Voeg het ei en het vanille extract toe aan het boter/suiker mengsel en mix nog ca.1 min.
- Meng in een aparte kom de bloem, baking soda, zout en gemalen kaneel samen.
- Voeg de bloem toe aan het botermengsel en mix tot een geheel.
- Voeg als laatste de havermout, gehakte noten en gedroogde cranberry’s, rozijnen of chocolade chips toe. Goed mengen.
Zelf gebruik wij voor het proportioneren van de koekjes een ‘ice cream scoop’. Plaats de bolletjes op het bakpapier en druk plat met de vingers. met een gewone ijstang krijg met dit recept ca. 15 koeken van ongeveer 12cm doorsnee. Je kunt zo’n bolletje deeg natuurlijk ook in tweeën delen voor 2x zoveel koekjes die de helft zo groot zijn…
Bak de koekjes ongeveer 12-15 min. En haal ze uit de oven. Laten afkoelen.
Originele bron: Joyofbacking.com
WWW.JAMMIE040.NL
En als je wil zien hoe de Amerikanen het maken, het is zo’n simpel (maar heel lekker recept):
Noud zegt
Ze waren héérlijk!
Overschot is nog verder gedeeld met ouders en op werk, ook daar ging het omnomnom!