Een heerlijk en makkelijk recept dat #P gevonden heeft in de krant… Maar wel zelf aangepast heeft. We vonden het deze keer nét iets minder zoet, waarschijnlijk omdat de rabarber nog wat groen was en daardoor ook zuurder. Iets om de volgende keer rekening mee te houden. En daarnaast vonden we de kardemom smaak niet sterk genoeg… Ook dat gaat #P de volgende keer aanpassen!
Rabarber plaatcake
voor: 12 tot 16 porties
bereidingstijd: 1 1/2 uur (inclusief 3 kwartier in de oven)
Ingrediënten
1,2 kg rabarber
2 eieren
70 gr fructose
500 ml Griekse yoghurt
het merg van 1 vanillestokje
5 kardemom peulen
200gr bloem
1 zakje (16gr) bakpoeder of 1theelepel baking soda / natrium bicarbonaat
75 gr amandelen
Bereiding
Ontdoe de rabarberstelen van blad en steelaanzet. Veeg ze schoon, was ze en droog ze. Snijd ze in stukjes van pakweg 2 cm. Verwarm de oven voor op 180° C. Open de kardemompeulen en vermaal de zaadjes met een vijzel. Neem een ruime kom. Doe de twee eieren erin, dus geel en eiwit, de vanille, de suiker en klop het met een garde schuimig. Schep de yoghurt erdoor, de kardemompoeder, de bloem en het bakpoeder. En pakweg de helft van de amandelen even onder de deegroller crushen het geheel tot een mooi glad beslag mengen.
Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier (zie tips & tricks). Spreid het beslag daarover uit. Dat wordt dus vrij dun, pakweg ½ cm, maar dik genoeg. Verdeel de rabarberstukjes èn de resterende amandelen erover. Schuif in het midden van de oven en bak gedurende drie kwartier (of als langer als het nog niet bruin genoeg is). Als het mooi bruin is uit de oven halen. Bestrooi onmiddellijk met nog wat suiker. Af laten koelen en in stukken serveren, al dan niet met een dot slagroom.
Originele bron: etenengenieten.nl die het weer van MergenMetz.nl
WWW.JAMMIE040.NL
Gerda zegt
Nog net voor de langste dag de laatste rabarber geoogst. Aangezien de ingrediënten allemaal op voorraad waren de rabarberplaatcake gemaakt. Eenvoudig te maken, ( bedankt voor de tip met nat verfrommeld bakpapier) en het resultaat zag er prachtig uit.
Gisteravond was alles schoon op muv 2 gereserveerde stukjes. Iedereen vond het heel lekker. Zelf genoot ik van het lichte deeg met frisse zure smaak door de yoghurt en het extraatje door het vleugje kardemom.
Ga dit deeg met meer fruitsoorten proberen en zeker in augustus met bakpruimen. Appel met een vleugje lavendel ipv kardemom lijkt me ook lekker.
Bedankt voor het delen van heerlijkheden!!
Gerda Linssen zegt
Vandaag recept plaatcake met eierpruimen gemaakt….ook lekker 😉