Een gerecht met aardappel eten wij ook wel eens. En dan maakt de gratin van feta en de speciale combi van de kruiden komijn, koriander, kaneel en gember het nog lekkerder.
Soms zondigen we wel eens met koolhydraten. Maar dan wel in hele lekkere gerechten. We moeten het vaak wel bezuren, dat is waar. We zijn het gewoon niet meer gewend.
Dit recept vond ik zelf heel erg lekker vanwege de kruidencombinatie. Daar heb je wel iets neutraals als aardappelen bij nodig. Een eenvoudig recept met een een speciale smaak. En lekker!
Gratin van meiraapjes en gehakt
voor: 4 porties
bereidingstijd: 70 minuten (inclusief tijd in de oven)
Ingrediënten
500 gr aardappels
2 el olie
2 uien
3 teentjes knoflook
1 tl kaneel
1 tl zout
1 tl komijnzaad
1 tl gemberpoeder
2 tl korianderzaad
1 citroen
1 kg meiraapjes
200 gr feta
2 dl room
2 eieren
Bereiding
Deze ovenschotel maakt gebruik van meiraapjes, waar ik nog nooit mee gekookt heb maar die er op de markt zo lekker fris uitzien! Je kunt er ook andere knol- of wortelgroenten voor gebruiken, maar ik weet niet of die dan ook zo heerlijk een beetje ‘beet’ houden – eventueel dus de oventijd aanpassen!
Laat je trouwens niet afschrikken door de totale voorbereidingstijd van dit gerecht. Je kunt een deel, of de hele ovenschotel, voorbereiden zodat hij ’s avonds alleen nog maar in de oven hoeft.
Overigens smaakt dit gerecht ondanks de kruiden (ruikt heerlijk, zo vers gevijzeld!) redelijk mild.
Je kunt natuurlijk experimenteren met de kruiderij die in het gehakt gaat, maar overdrijf het niet, anders overschreeuwt het de subtiele smaak van de raapjes.
Kook de aardappelen gaar en stamp ze. Je hoeft er geen vocht aan toe te voegen: de puree doe je onderin de ingevette ovenschaal zodat het het vocht opvangt dat in de oven uit de meiraapjes loopt.
Fruit de fijngehakte knoflook en ui. Voeg het gehakt toe met de fijngemalen specerijen en bak het rul. Voeg daarna het citroenrasp toe. Doe dit mengsel in de ovenschaal bovenop de aardappelpuree.
Schil de meiraapjes en snijd ze in plaken van 1/2 cm. Kook ze in ruim water ongeveer drie minuten voor. Giet ze af (het kookvocht kun je bewaren om soep of risotto mee te maken) en spoel ze even koud af. Schik de plakjes dakpansgewijs op het gehakt in de ovenschaal. Even aandrukken zodat het oppervlak mooi glad wordt.
Pureer de feta met de room en het ei en schenk dit mengsel over de meiraapjes.
Bak het geheel 35 minuten in een tot 180 C voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi bruin is (anders de laatste paar minuten de grill erop).
Comments