Tja, eigenlijk eten wij geen aardappelen (want we eten geen koolhydraten). Maar áls we het een keer toch doen, dan deze heerlijke taart. Hij is zó heerlijk dat je je vingers er zowat bij op eet.
Oh ja, wij vinden kappertjes heel erg lekker… dus het kan wezen dat je wellicht wat minder zou willen gebruiken dan aangegeven.
En voordat ik het vergeet… Het is geen hele stevige ’taart’. Daarvoor geven de ingrediënten te weinig houvast. Het kan zijn dat het snijden door de gesmolten kaaslaag wat moeilijk is. Het is maar dat je het weet! 🙂
Franse aardappeltaart met tonijn en kappertjes
voor: 4 tot 6 porties
bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten
1 kilo aardappelen, kruimig
1/8 liter crème fraîche
3 eieren
1 1/2 dl koffieroom
2 blikjes (200gr) tonijn in olie
100 gr geraspte kaas (Gryere of belegen kaas)
3 á 4 eetlepels kappertjes
2 eetlepels zemelen
2 eetlepels Provençaalse kruiden
zout, (versgemalen) peper
Bereiding
Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook de aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 minuten gaar. Giet ze af en doe de stukken een voor een in een aardappel pers.
Doe de gepureerde aardappelen in de kom van een keukenmachine. Klop de eieren los met de koffieroom, de helft van de geraspte kaas en 1 eetlepel Provençaalse kruiden. Giet het ei-mengsel door de aardappelpuree terwijl de garde van de keukenmachine draait. Zo wordt de puree luchtig en zacht. Breng de puree op smaak met zout en peper.
Laat de tonijn uitlekken, verdeel de vis in stukjes in een kom. Roer de crème fraîche, de kappertjes, een eetlepel Provençaalse kruiden en wat peper erdoor.
Vet de bodem en de rand van een springvorm (doorsnede 22 of 24 cm) in met boter en bestrooi de vorm met zemelen*.
Schep de helft van de puree in de vorm. verdeel het tonijn mengsel erover en dek het af met de rest van de puree. Bestrooi met de kaas.
Verwarm de over voor op 200C en bak de taart in het midden van de over in ca. 30 minuten goudbruin en door en door warm.
Lekker met een tomatensalade…
*wij gebruiken altijd zemelen in plaats van paneermeel om zo de hoeveelheid vezels in het gerecht te verhogen en de opname van koolhydraten te vertragen.
Origineel recept: “Lekker uit de oven”, een uitgave van het Nederlands Zuivelbureau (derde druk aug 1997). Met aanpassingen van #P.
WWW.JAMMIE040.NL
Comments