
Heerlijk en pittig. Dat is de beste beschrijving van deze drank. Zelf ben ik nooit in India geweest, maar volgens mij komt het heel dichtbij wat de mannen op treinstations serveren…
Tegenwoordig kun je op steeds meer plaatsen een Chai Latte bestellen (letterlijk betekend Chai Latte gewoon ’thee melk’). Toen ik het een tijdje geleden voor het eerst proefde in een restaurant vond ik het heel erg lekker, maar ook wat flauw van smaak en vooral heel erg zoet. En ik ben eigenlijk niet zo van het zoet.
wat is Chai Latte?
Via Google is het mij gelukt om alles te weten te komen over Chai Latte. En er is heel veel online te leren over Chai!
In India heeft iedere familie zo zijn eigen Chai recept van kruiden die ze in de thee doen. Zo kwam ik veel verschillende soorten recepten tegen, maar allemaal hadden ze toch wel een eendere basis van kardemom peulen, kaneel, kruidnagelen en peper. Origineel wordt het gedronken met veel suiker, maar persoonlijk vind ik Chai beter smaken met honing.
Dit recept is samengesteld na vele pogingen en verhoudingen van kruiden. Teveel nootmuskaat en het lijkt op Vapo Rub, te veel peper en je gaat bijna scheel kijken, teveel kaneel en het is ‘droog’, etc.
zelf maken
Om een Chai Latte te maken zul je eerst een masala (kruidenmengsel) moeten hebben. Het is uiteraard kant en klaar te koop, maar wat is mooier (en vooral lekkerder) dan zelf jouw eigen masala te maken?
zonder suiker?
Overigens heb ik zonder succes geprobeerd om het zonder of met heel weinig honing te drinken. De zoetigheid haalt een groot deel van de kruidensmaak naar boven, die zonder zoet totaal verdwijnt. Het is dan eigenlijk alleen maar heel heet-peperig van smaak.
Maar dit recept is geheel volgens mijn persoonlijke smaak. En ik hou wel van sterke smaken en een beetje peperig. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en je persoonlijke recept! 🙂
varianten
Als variant op dit basis recept ook tegen om laurierblad of bijvoorbeeld citroengras toe te voegen. Dat ga ik zeker nog proberen (maar om te komen tot dit recept was ik al zeker 50 grote glazen Chai verder…).
Door intolerantie gebruik ik weinig koe-melk, maar juist veel geitenmelk. Voor dit recept geeft de geitenmelk een extra ‘kick’ zonder dat het ook maar in de verste verte naar ‘geit’ smaakt.
De thee die je voor de Chai gebruikt moet sterk van smaak zijn; want alleen die thee is sterk genoeg om nog smaak te geven boven het de sterke kruiden uit. Thee gemaakt volgens de CTC methode (crash, tear, curl) is de meest sterk smakende en meest goedkope thee die er is. Hoe je die vindt? Gewoon Pickwick of Lipton zwarte thee in zakjes!
Chai Latte… Indiase kruidenthee met melk
voor: veel kopjes Chai Latte
bereidingstijd Chai masala (kruidenmengsel): 25 min
bereidingstijd Chai Latte: 15 min

Ingrediënten
Chai masala (kruidenmengsel):
15 gr. gedroogde gember
7 gr. groene kardemom peulen (ca. 85 peulen)
4 gr. nootmuskaat (1 noot)
2 gr. kruidnagelen (ca. 20 )
1 gr. 4 seizoenen peper (ca. 25)
1 gr. kaneel
grijs zeezout
Chai Latte (glas ca. 250ml):
1 flinke theelepel chai masala
driekwart glas geitenmelk
kokend water
1 theezakje 4gr. / 2 theezakjes á 2gr.
Bereiding
Chai masala
Het begint met het bijeen halen van alle kruiden om je masala (kruidenmengsel) te maken; uitgeteld / uitgewogen en wel. Linksom op de foto: peperkorrels, kaneel (deze keer gemalen), grijs zeezout, nootmuskaatnoot, kruidnagelen, kardemom peulen en gedroogde gember,
Alle kruiden gaan in een maalbak. Nu ben ik helemaal weg van mijn Bamix staafmixer en heb ik daar dus ook deze maalbak van; stevig genoeg om ook een nootmuskaat noot helemaal fijn te krijgen! Wil je het jezelf (en je maalapparaat) makkelijker maken kun je ook even een klap met de hamer geven op de nootmuskaat-noot.
En dit is dus het resultaat: alles fijngemalen tot een homogeen poeder. Deze hoeveelheid is genoeg voor ongeveer 20 tot 30 glazen (van 300ml). Het kruidenmengsel kun je uitstekend bewaren in een afgesloten potje. Je kunt meer maken natuurlijk; maar hoe verser het maalsel, hoe beter de smaak!
Chai Latte
Nu ben je klaar om je eerste echte Chai Latte te maken met jouw eigen masala. Zet hiervoor de volgende zaken klaar : steelpannetje (liefst met Tefal bodem), glas 300ml driekwart met geitenmelk, theezeefje, theezakje en vast wat water koken.
Doe een ruime theelepel (maatshepje! niet zo een zilveren theelepeltje van je oma…) in de steelpan, giet er wat kokend water op en zet op het vuur.
Laat het een minuut of 5 flink doorkoken. De die-hards doen er op dit moment ook de thee bij, maar voor mijn smaak komt er dan teveel tannine vrij en wordt dus te zuur. Maar dat is mijn smaak… ????
Na 5 minuten koken kan de melk erbij. Laat ook dat even flink koken.
En nu mag de thee erbij. Ik knip de zakjes altijd los, dan wordt de thee-smaak intenser dan wanneer je de zakjes heel laat. Bovendien geven de vetten van de melk ook extra smaak aan de Chai Latte en met theezakjes loop je het risico dat de vetten in het papier van het zakje trekken.
Het mengsel van masala, melk en thee mag nog even flink koken zodat de smaken flink aan de vloeistoffen worden afgegeven.
En dan kun je het mengsel uit het pannetje, door een theezeefje opschenken in het glas. Tip: schenk stevig door, dan gaan de kruiden en thee in het zeefje aan de kant zodat je vloeistof meteen in het glas komt (je loopt anders het risico dat het theezeefje over gaat lopen).
Nadat je naar smaak honing hebt toegevoegd kun je nog bijvullen met heet water (door het koken is de melk ‘ingedikt’ en heb je minder vloeistof dan waar je mee begon).
En nu kun je genieten van je heerlijk eigengemaakte Chai Latte!
WWW.JAMMIE040.NL
Ik heb al een flink aantal koppen van jouw chai latte mogen drinken. Deze melange is echt superlekker! En inderdaad is de geitenmelk wat mij betreft een echte smaakmaker in het geheel! Aanrader dus 🙂