Een speciale taart voor Pasen met een zeer geparfumeerde smaak en een bijzonder ingrediënt: parelgort!
Deze taart hebben we voor het eerst gegeten als toetje in het Italiaanse restaurant Fratelli di Buffalo in Miami (of all places) in december 2016. Op loopafstand van ons hotel dachten wij nog dat het een klein lokaal eettentje was… het was er druk, het eten was uitstekend en de bediening voortreffelijk. Maar het blijkt een keten van meer dan 100 restaurants wereldwijd; doen ze goed!
Op de kaart stond de Pastiera Napoletana als dessert; nog nooit van gehoord en geïntrigeerd door het ingrediënt parelgort bestelde we een stuk… en hebben er van genoten. Daarom heeft #P besloten het deze Pasen zelf te gaan maken. En daar heb ik van mogen genieten… 😉
geschiedenis
Het is een wat vreemde combinatie van ingrediënten, maar ze houden verband met een oude Romeinse rite rond het begin van de lente: bloemen, eieren voor nieuw leven, ricotta van de ooien, granen van het land. Andere geschiedenissen vertellen over een non uit een plaatselijk klooster die dit recept heeft uitgedokterd.
Er zijn ook legenden bekend over dit gerecht; over de zeemeermin Partenope. Een van de verhalen is dat ze in de Golf van Napels woonde, en elk jaar aan het begin van de lente tevoorschijn kwam om voor de inwoners van de stad te zingen. In een bepaald jaar wilden ze haar bedanken voor haar liederen en gaven ze haar plaatselijke producten cadeau: ricotta, bloem, eieren, tarwe, geurige oranjebloesem en specerijen. Zij was zo verrukt dat ze alles meenam naar haar koninkrijk onder de zee, waar de goden er een taart van maakten.
Maar ondanks al deze verhalen; het is gewoon erg lekker! 🙂
Let op: de parelgort moet minimaal 24 uur weken in water voordat het gekookt kan worden.
Pastiera Napoletana – paastaart uit Napels
voor: 8 tot 10 porties
bereidingstijd: 2 uur
Ingrediënten
Voor het korstdeeg:
225 gram boter
150 gram poedersuiker
2 eieren
450 gram bloem
Voor de vulling:
110 gram parelgort (24 uur weken!)
2,5 dl volle (geiten-)melk
1 citroen
2 snufjes kaneel
75 gram fructose
snufje zout
250 gram verse ricotta
3 theelepels oranjebloesemwater
40 gram gekonfijte citroen en sinaasappelschil, fijngehakt
3 eieren, gesplitst
Bereiding
Het korstdeeg:
Doe de boter in een kom en mix tot hij zacht is. Voeg dan de fructose toe en blijf mengen tot de massa bleek is. Doe de eieren er een voor een bij en, als ze helemaal zijn opgenomen, ook de bloem. Blijf mixen tot alle ingrediënten gemengd zijn tot een homogene deegmassa.
De vulling:
Doe de geweekte parelgort in een pan, overgiet ze met de (geiten-)melk en laat ze 1 uur koken. Zodra alle melk is opgenomen giet je er weer wat melk bij zodat het niet droogkookt; net zoals bij het het koken van risotto. Laat de parelgort afkoelen en in een zeef uitlekken (als niet alles opgenomen is).
Boen de citroen goed schoon. Snijd de helft van de citroenschil in reepjes en rasp de andere helft. Breng de melk in een pan aan de kook. Voeg de uitgelekte tarwekorrels, de reepjes citroenschil, 1 snufje kaneel, een eetlepel suiker en het zout toe. Laat alles zachtjes koken tot de melk volledig is opgenomen (dat duurt ongeveer een uur). Vis de reepjes citroenschil eruit en spreid het mengsel op een schaal uit om af te koelen.
Laat de ricotta in een zeef uitlekken. Meng de overgebleven fructose, de geraspte citroenschil, 1 snufje kaneel, het oranjebloesemwater en de gekonfijte vruchtjes erdoor. Roer er geleidelijk de eidooiers door, gevolgd door het afgekoelde parelgort-mengsel.
Klop 2 eiwitten stijf en spatel het schuim door het ricottamengsel.
De taartvorm bekleden:
Vet een ronde taartvorm van 32 cm doorsnee en 5 cm diepte in met een beetje gesmolten boter. Verdeel 450 g korstdeeg in twee porties, de ene iets groter dan de andere. Rol de grootste uit tot een ronde lap en bekleed de taartvorm ermee. Schep de ricottavulling erin en snijd het deeg langs de rand van de vorm glad af. Zet 30 minuten in de koelkast.
Rol het resterende deeg uit en snijd de deeglap in repen of steek er figuren uit. Leg de repen kruiselings over de vulling zodat er een vlechtwerk ontstaat en druk de randen goed aan.
De taart bakken:
Verwarm de oven voor tot 180 °C (gasstand 3).
Bak de taart ongeveer 1 uur tot hij gekleurd is, schakel dan naar 120 °C (gasstand ½ – ¾) en bak de taart tot hij helemaal gaar is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Je kunt controleren of de taart echt helemaal gaar is door er een prikker in te steken. Als deze er helemaal schoon en droog uitkomt, is de taart gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen.
Enne… vergeet vooral niet te genieten bij het eten van deze heerlijk geurende taart… ????
Let op: de parelgort moet minimaal 24 uur weken in water voordat het gekookt kan worden.
WWW.JAMMIE040.NL
Comments