Warm weer en geen zin om te koken? Dan is dit koude rijstgerecht een heerlijk fris en vegetarisch gerecht; een echte aanrader!
Een gerecht wat wij al vele jaren eten tijdens de hete zomerdagen die we soms kunnen hebben. We hebben een uitstekend geïsoleerd huis, wat betekend dat als het eenmaal warm in huis is… het bijna niet meer afkoelt. Dus: we proberen dan het gasfornuis tijdens hete dagen zo min mogelijk te gebruiken… en dan is dit gerecht ideaal omdat je deze salade ’s morgens kunt maken om ’s avonds koud te eten!
Maar niet alleen omdat het koken en klaarmaken van dit gerecht zo makkelijk is… het is ook gewoon heerlijk fris en vult toch goed.
Een aantal jaar geleden was dit tijdens de trainingen snellezen en mindmappen ‘Bright White Minds’ een van de ‘brainfood’ lunchgerechten; een gerecht dat de bloedsuikerspiegel weinig beïnvloed en dus je geen middagdip geeft.
geschiedenis van het gerecht
Risi e bisi (‘rijst en doperwten’ in Venetiaans dialect) is een traditioneel Italiaans gerecht dat geserveerd zou worden als het eerste gerecht elke 29ste april op de Venetiaanse feesten ter ere van Sint Mark, de patroonheilige van de stad. De ingrediënten zijn niet alleen rijst, maar ook fijne doperwten, rijst, artisjokharten, maïskolfjes en citroen.
risibisi, vegetarische rijstsalade
voor: 4 porties
bereidingstijd: 25 minuten (excl. koken van rijst)
Ingrediënten
250 gr. zilvervliesrijst
150 gr. doperwten diepvries (of vers)
3 bosuitjes
2 teentjes knoflook
1 blik artisjokharten (400gr.)
5 minimaiskolfjes of een blikje fijne mais
1 citroen
40 gr. boter
4 eetlepels olie
1 eetlepel Italiaanse kruiden
Bereiding
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen doperwten de doperwten laten ontdooien.
Knoflook pellen. In koekenpan de boter smelten, de knoflook daarboven uitpersen met een knoflookpers en vervolgens ca. 2 minuten zachtjes fruiten. De gare doperwten toevoegen aan de gefruite knoflook en ca. 2 minuten zachtjes mee laten bakken.
Bosuitjes schoonmaken en in fijne ringetjes snijden. Artisjokharten in vieren snijden. Alle maiskolfjes, op twee na, in plakjes snijden. Citroen in lengte halveren; de helft van de citroen in parten snijden en de andere helft uitpersen.
In de serveerschaal olie, citroensap, Italiaanse kruiden en zout mengen. Wil je minder zout gebruiken dan kan het ook een idee zijn om knoflookpoeder en uienpoeder.
Rijst erdoor scheppen. Knoflook / doperwten mengsel en vervolgens de bosui, artisjokharten en mais er doorheen scheppen.
Garneren met citroenpartjes en in lengte gesneden maiskolfjes.
Lauwwarm of koud serveren en er van genieten… ????
WWW.JAMMIE040.NL
Comments