
Heerlijke muffins die nog enigermate gezond zijn ook… Het is dat het suikergehalte sterk verlaagd is door de toevoeging van de dadels (die er bovendien ook nog een heerlijke smaak aan geven!).
Wat wij doen is ook nog de haver zelf pletten tot vlokken en de spelt zelf malen; dit kan allemaal in de KitchenAid, net als het mengen van alle ingrediënten. Dat maakt het een eenvoudig recept zonder al te vuile handen. Want het enige lastige aan dit recept is het snijden van de dadels… die plakken echt aan alles; je mes, je snijplank, je vingers, alles…
Een volgende keer gaan we ook nog proberen of we de hoeveelheid basterdsuiker verder kunnen verminderen. Misschien met een scheutje Ahornsyroop?
haver dadel muffins
voor 12 muffins

ingrediënten
175 gram dadels
65 boter
50 gram havermoutvlokken
50gr. bruine basterdsuiker
125ml geitenmelk
75gr. speltmeel
1/2 zakje bakpoeder
1 ei
12 pecannoten
zout
12 papieren cakevormpjes
muffinvorm met 12 holtes
bereiding
Verwarm de over voor op 180graden. Snijd de dadels in kleine stukjes. Smelt de boter in een steelpan.
Zeef het meel, de basterdsuiker en de bakpoeder met een mespuntje zout in een kom. Giet er de melk bij en roer door elkaar tot een glad beslag. Meng het ei, de gesmolten boter en de dadenstukjes door. Roer dat tot een homogene massa. Roer hier tot slot de havermout doorheen zodat die niet helemaal stuk gaat. Voeg een beetje water toe als het beslag te droog of te vast is.
Leg de papieren cups in de holten van de bakvorm en verdeel het beslag over de cups. Leg bovenop het beslag in elke cup een pecannoot.
Bak de havermoutmuffins in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen. De muffins zijn de volgende dag op z’n meest lekker!
Bewaar de muffins maximaal 4 dagen in een afgesloten bak of trommel (als ze dat halen! 😉 )
www.jammie040.nl
Comments