Piet’s ‘poffert’
Ingrediënten
200 ml halfvolle melk
3½ g gedroogde gist (zakje à 7 g)
250 g speltbloem
1 mespunt zout
1 middelgroot ei
75 g krenten
75 g cranberry’s
75 g blanke rozijnen
3 el zonnebloemolie
Bereiding
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk de helft in een kommetje en voeg de gist toe. Laat 5 min. staan. Zeef de bloem. Doe samen met het zout in een beslagkom, maak er een kuiltje in en breek het ei erboven. Schenk het gistmengsel en de rest van de melk erbij. Roer tot een glad beslag. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
Schep de krenten en rozijnen door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep het beslag erin, doe de deksel op de pan en laat in 40 min. op laag vuur gaar worden. Keer met een bord en bak nog 20 min. op laag vuur tot ook de andere kant mooi bruin is.
Bereidingstip:
Om een mooie hoge poffert te krijgen, moet het beslag een uurtje rijzen. Zet de beslag- kom op een warme plek. In de buurt van de verwarming is ideaal. Bij warmte doet de gist sneller zijn werk dan op een koude plek.
www.jammie040.nl
Comments