• About the Cook and the Writer…
  • over het koken van #P
  • tips & tricks
Jammie040!

gewoon lekker

gebak

Piet’s ‘poffert’

2 april 2018

Piet's 'poffert' - Jammie040.nl
Van origine is een poffert een traditioneel Gronings gerecht dat au-bain-marie in de oven gebakken word met een een beslag dat veel lijkt op dit beslag. In andere delen van het land kan het ook een ketelkoek of broeder heten.

Piet bakt het niet alleen in de koekenpan, zijn ingrediënten zijn ook wat anders dan normaal. Zo gebruikt hij liever speltbloem en de cranberry’s geven er een wat meer rinse smaak aan de koek. En: er wordt geen suiker toegevoegd aan dit ‘krentenbrood’… 🙂
Omdat de koek in zonnebloemolie gebakken wordt lijkt de smaak ook wel iets op oliebollen. Maar dan met een wat hardere korst. Mede hierdoor laat de poffert zich ook goed enkele dagen bewaren. Maar meestal lukt dat niet, omdat het gewoon zo ontzettend lekker is.
Kortom een erg lekker recept voor een ‘krentenbrood’ dat goed vult, lekker is en ook nog gezond.
Eet het als broodmaaltijd of een punt bij een een kop thee.

Piet’s ‘poffert’

Piet's 'poffert' - Jammie040.nl

Ingrediënten

200 ml halfvolle melk
3½ g gedroogde gist (zakje à 7 g)
250 g speltbloem
1 mespunt zout
1 middelgroot ei
75 g krenten
75 g cranberry’s
75 g blanke rozijnen
3 el zonnebloemolie

Bereiding

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk de helft in een kommetje en voeg de gist toe. Laat 5 min. staan. Zeef de bloem. Doe samen met het zout in een beslagkom, maak er een kuiltje in en breek het ei erboven. Schenk het gistmengsel en de rest van de melk erbij. Roer tot een glad beslag. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur op een warme plek rijzen.

Schep de krenten en rozijnen door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep het beslag erin, doe de deksel op de pan en laat in 40 min. op laag vuur gaar worden. Keer met een bord en bak nog 20 min. op laag vuur tot ook de andere kant mooi bruin is.

Bereidingstip:

Om een mooie hoge poffert te krijgen, moet het beslag een uurtje rijzen. Zet de beslag- kom op een warme plek. In de buurt van de verwarming is ideaal. Bij warmte doet de gist sneller zijn werk dan op een koude plek.

www.jammie040.nl

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment
vorige
volgende

Comments Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

About the Cook and the Writer…

Deze site is geboren omdat #P zo lekker kan koken en CoachSander daar steeds foto’s van op Twitter en Facebook plaatst…
En daarop kwam vaak de vraag naar de recepten!
Dus op deze site de kookkunsten van #P en de foto’s van CoachSander bij elkaar gevoegd…

Enjoy!

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

gerechten per categorie

  • aardappelen (4)
  • bijgerecht (4)
  • dranken (1)
  • gebak (8)
  • geen categorie (1)
  • groente (9)
  • hoofdgerecht (20)
  • kip (2)
  • koekjes (3)
  • ontbijt (3)
  • ovenschotel (6)
  • pasta (2)
  • rijst (2)
  • soep (1)
  • update bericht (1)
  • vegetarisch (14)
  • vis (3)
  • vlees (3)
  • voorgerecht (1)

de laatste nieuwe gerechten!

  • witte asperges met garnalen uit de oven
  • sambal goreng asperges
  • groene en witte asperge casserole
  • zwarte kip met kokos kool
  • Clementine-cake met maanzaad, zoet én hartig tegelijk

EEN COACHSANDER WEBSITE