Deze ovenschotel is een van onze favorieten. Makkelijk klaar te maken en je krijgt er een heerlijk voldaan gevoel van. En het is nog gezond bovendien!
Een gerecht voor koude dagen, een gerecht voor warme dagen. Een makkelijk gerecht. En tegelijkertijd is het ‘comfort food’…
Als je de ingrediënten in huis hebt staat het snel op tafel. Bovendien zit er maar 25% koolhydraten in, maar dat heb je helemaal niet in de gaten. Zo smeuïg en vol van smaak is deze makkelijke ovenschotel.
Hoop dat je er net zo van gaat genieten als wij altijd doen!
Italiaanse polenta ovenschotel
ingrediënten
500gr rundergehakt
1 el gedroogde Italiaanse kruiden (mag meer, naar smaak)
zout & peper
400gr. verse Italiaanse roerbakgroente
400gr tomatenblokjes uit blik
500ml volle (geiten-)melk
50gr. polenta (of totdat het bindt)
200gr. geraspte oude kaas
1 groenteboullionblok (voor een halve liter)
Geska strooikaas (gemalen Zwitserse kaas) naar smaak
bereiding
Begin met het voorverwarmen van de oven tot 200 °C.
Verhit een braadpan en roerbak hierin (zonder vet) het gehakt rul en bruin. Voeg daarna de kruiden en zout & peper toe. Vervolgens de roerbakgroenten en de tomatenblokjes toe. Stoof alles op een middelhoog vuur in ca. 5 min. beetgaar (let op: het gehakt-groentemengsel gaat ook nog in de oven, dus laat het niet te gaar worden).
Breng, tijdens het stoven van het gehakt-groentemengsel, in een pan de melk met het groentebouillonblokje en wat peper (zout hoeft niet) aan de kook.
Vet een ovenschaal in. Zodra het gehakt-groentemengsel klaar is, schep dat in de ovenschaal. Strooi een dun laagje Geska kaas over het gehakt-groentemengsel in de ovenschaal.
Als de melk zachtjes gaat pruttelen gaat het overgrote deel van de geraspte oude kaas erbij. Daarna de polenta door de melk roeren (hier kun je ook wat Geska kaas door strooien). Blijf roeren tot het langzaam dikker begint te worden, ca. 2 tot 5 minuten. De melk hoeft niet te koken. Uiteindelijk moet de polenta dik vloeibaar zijn. Mocht het niet dik vloeibaar zijn, doe er dan nog een beetje extra polenta doorheen. Laat het niet te dik worden!
Schenk de polenta over het gehakt. Let wel op want de polenta gaat vrijwel direct ‘stollen’; dus erover schenken en direct met een lepel gladstrijken. Strooi de er nog wat Geska strooikaas overheen en de overgebleven strooikaas.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak het griesmeel in ca. 25 min. goudbruin en gaar.
Je kunt er nog een salade bij serveren, maar wij vinden dit al een mooi compleet gerecht zoals het is… 🙂
www.jammier040.nl
Ook op Facebook krijgen we reacties op onze gerechten…
En de volgende dag is dit polenta gerecht ook nog heel erg lekker! 🙂
Janette zegt
Dit is een uitstekend gerecht voor mensen met prikkelbare darmen of PDS. De polenta, het vlees, kruiden worden allemaal goed verteerd. Bij de groenten moet je even opletten, maar als je een mixed gebruikt van bijvoorbeeld courgette, wortel, rode paprika, aubergine, evt. een beetje mais, het groene deel van prei, en je laat ui en knoflook achterwege, dan zul je óók als je bijvoorbeeld het strenge FODMAP dieet volgt, van dit gerecht kunnen smullen! Dan is het sowieso goed voor ieders spijsvertering!
CoachSander zegt
Dank je Janette, voor deze geweldige aanvulling. 🙂