Vroeger waren er tv-programma’s waarin recepten werden verteld. Dan kon je een briefkaart sturen om het recept, in een brief(!), thuisgestuurd te krijgen. Zo is dit recept uit 1985 in onze familie gekomen…
‘Te land, ter zee en in de lucht’
‘k Woonde nog thuis en samen met mijn moeder keken we naar het TROS-programma ‘Te land, ter zee en in de lucht’. René Stokvis vertelde een heel lekker en makkelijk recept met kip. Dat leek ons wel wat. Aan het einde van het programma kwam het adres in beeld. We zaten met pen en papier klaar. De een las voor en de ander schreef. Samen lukte dat.
We schreven een briefkaart en plakten daar extra postzegels op. Weken later kregen we post van de TROS. Het recept was binnen!
samen koken
Mijn moeder en ik waren maar met z’n twee en hadden niet veel geld. Samen koken vonden we leuk en het was een sport om lekker én goedkoop te koken. Dit recept paste ons wonderwel.
Het recept behandelden we zoals alle recepten: eerst precies koken volgens het recept, en dan de volgende keer aanpassen. Tijdens het eten van de eerste keer konden we het dan, al kauwend en proevend, uitgebreid hebben over wat we de volgende keer anders zouden kunnen doen.
hetzelfde en anders: een geëvolueerd recept
En zo zijn mijn moeder en ik jarenlang bezig geweest met heel veel recepten. Ik heb nog dozen vol staan. Maar deze kip ovenschotel was toch wel een van onze favorieten.
Oorspronkelijk is het recept met perziken en stokbrood. Veel aanpassingen verder is dit het uiteindelijk geworden. Met gewelde pruimen en sperziebonen. Hartig en zoet tegelijk. Het is bijna comfort food te noemen.
Tegenwoordig maakt #P het klaar. Nog steeds volgens het recept van mijn moeder en mij. En soms met zijn eigen aanpassingen… 😉
makkelijk, snel én lekker
Het recept is uitermate makkelijk en kan bijna niet fout gaan. En het is ook nog eens snel klaar te maken én heel erg lekker. Een echte aanrader dus.
Laat je ons weten hoe jij het vond? En ik ben ook heel benieuwd naar wat jouw aanpassingen zijn… 🙂
eenvoudige kip ovenschotel
ingrediënten
2 kipfilets
1/8 slagroom
witte wijn
1 à 2 ons Ardenner ham (of Schwarzwalder of Coburger ham)
10 tot 12 gewelde pruimen (zonder pit)
geraspte oude kaas
(géén zout of peper!)
bereiding
Snij elke kipfilet in circa 6 tot 8 lange dunne repen. Omwikkel elke reep kipfilet met een plak Ardenner ham. Vouw de omwikkelde repen dubbel en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
Als alle dubbelgevouwen kipfiletrepen in de schaal liggen, leg je de gewelde pruimen ertussen.
Schenk de slagroom over het geheel in de ovenschaal. Giet er vervolgens net zo veel witte wijn over dat alles nét niet onder staat. Strooi een mooie laag geraspte kaas erover.
En vergeet er niet een glas wijn bij te drinken… 😉
Dit gerecht heeft al zijn smaak van de ingrediënten (ham, kaas, witte wijn) en heeft geen kruiden of zout/peper nodig.
Zet de ovenschaal voor 30 tot 35 minuten in de oven op stand 200C.
Serveer met gekookte sperziebonen en gekookte aardappelen. Gepofte aardappelen of (stok)brood is ook erg lekker. Met gepofte aardappelen staat het geheel een uur in de oven.
Ook op Facebook krijgen we reacties op onze gerechten…
Comments