Een smaakvolle en geheel vegetarische ovenschotel. En het vult. Van oorsprong Mexicaans, maar of dat echt zo is?
(aangepast) Montignac recept
Van oorsprong is dit een Montignac recept voor een ovengerecht. Het past nog steeds in een koolhydraten-vrij dieet, maar is wel een koolhydraat maaltijd vanwege alle bonen. Maar ondertussen is het toch wel veel gezonder dan de meeste maaltijden… 😉
In de loop der jaren hebben wij dit recept regelmatig aangepast en gewijzigd. Niet alleen de ingrediënten zijn inmiddels anders, ook de kruiden zijn uitgebreider en wat pittiger geworden dan het originele recept.
favoriet gerecht om af te vallen
#P maakt dit gerecht al sinds we het het Montignac boek hebben gekocht in 2000. Oorspronkelijk was dat eigenlijk om af te vallen.
#P had al goede ervaringen met het Montignac dieet en had verschillende kookboeken van deze goeroe. #P viel er uitstekend van af… maar bij mij wilde het strikt volgen van dit dieet niet lukken om af te vallen. Het was voor ons wel de opstap om het nóg strenger aan te pakken met het South Beach dieet. Een dieet dat eigenlijk álle koolhydraten verwijdert uit je eetpatroon.
Dit gerecht is een van onze favoriete geworden. Ook zonder afvallen is het gewoon lekker! 🙂
is het Mexicaans?
Meneer Montignac verkoopt dit als een Mexicaans recept in zijn kookboek. Eerlijk gezegd heb ik mijn twijfels. Het klinkt Mexicaans en ziet er Mexicaans uit. Maar of het dan ook Mexicaans is?
Ben benieuwd of iemand die meer verstand heeft van de Mexicaanse keuken ons dat kan vertellen… Wie weet het?
zelf aanpassen van dit recept is makkelijk
Uiteraard kun je dit gerecht zelf verder aanpassen. Door bijvoorbeeld andere soorten bonen te kiezen. Kikkererwten of limabonen zijn daarvoor ook mooie varianten.
Wij eten dit als volledige maaltijd, maar volgens het kookboek van meneer Montignac kun je er ook nog rijst en komkommersalade bij eten. Ons lijkt dat een beetje vreemd… LOL… 😉
Mexicaanse bonenschotel
ingrediënten
1 rode ui
1 ui
1 rode paprika
1 groene paprika
1 vleestomaat
1 blik (4dl) bruine bonen
1 blik (4dl) haricots giant
1 blik (4dl) kidneybonen
1 blik (2dl) mais
1 blik gepelde tomaten
1 blik (2dl) gepureerde tomaten (of pasata)
1 blikje tomatenpuree
1 à 2 eetlepels dragonazijn
3 à 4 knoflook tenen
3 eetlepels taco-kruiden
3 eetlepels dragon (gedroogd)
1 theelepel cayenne peper
zout
bereiding
Begin met de oven voor te verwarmen op 200 graden.
Snij de uien in ringen, de paprika in stukjes en de vleestomaat in plakken. Doe alle bonen uit de blikken bij elkaar in een zeef of vergiet om uit te lekken. In een andere zeef het blik gepelde tomatenstukjes uitlekken en bewaar het vocht.
Verhit in een hapjespan met anti-aanbaklaag en bak hierin de uien en paprika beetgaar. Roer daarna alle bonen, de stukjes gepelde tomaat, de gepureerde tomaten, de tomatenpuree en de kruiden (taco-kruiden, cayenne peper, uitgeperste knoflook en zout) erdoor. Laat dit langzaam warm worden. Als het mengsel te droog is, het sap van de gepelde tomaten erdoor roeren. Proef en breng op smaak met extra kruiden.
Doe het bonenmengsel in de licht ingevette ovenschaal. Verdeel de plakken vleestomaat over de bovenzijde, strooi er wat dragon over en besprenkel met de dragonazijn.
Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven tot de tomaat gaar is. Meestal is dat ongeveer 30 minuten.
Ook op Facebook krijgen we reacties op onze gerechten…
Comments