Van oorsprong een Mexicaans recept. Belachelijk lekker en heel makkelijk om te maken. Kan geserveerd worden met rijst, in een wrap of met brood… maar wij eten het altijd met wat tortilla chips. En natuurlijk met cheddar, crème fraîche en guacamole…
Dit recept is écht super makkelijk om te maken. Het enige wat ‘moeilijk’ is aan dit recept, is dat je het een paar uur moet laten sudderen op een warmhoudplaatje. Daar wordt het namelijk veel lekkerder, smeuïger en smaakvoller van. Geen gerecht voor op het laatste moment. Maar… je kunt het natuurlijk uitstekend invriezen als het eenmaal klaar is. Dus maak gerust heel veel tegelijk!
chili con carne: makkelijk en erg lekker!
Ingrediënten
500 gr. gehakt (rund)
500 gr. bruine bonen (blik of pot)
200 gr. maïs (blik of pot)
2 rode uien
1 rode paprika
150 gr. tomatenpuree concentraat (twee kleine blikjes)
3 tenen knoflook
3 theelepels stroop
1 bouillon blok voor een halve liter (rund)
1 theelepel Sambal oelek
olijfolie
een half zakje kruidenmix voor chili con carne (merk: Santa Maria)
cayennepeper
komijn
tijm
voor bij het serveren:
cheddar kaas
crème fraîche of zure room
guacamole
tomatensalsa
tortilla chips
Bereiding
Doe een beetje olijfolie in de pan en braad daarin het gehakt goed rul uit. Doe daar vervolgens de fijngesneden ui en uitgeperste knoflooktenen bij en bak ook die bruin. Daarna de rode paprika erbij.
Voeg het bouillonblokje, de stroop, de kruiden en de kruidenmix toe, samen met de bonen, de maïs en de tomatenpuree. Dus eigenlijk alle ingrediënten toevoegen die nog op het aanrecht klaar staan (behalve die voor de garnering). Zorg dat het geheel een smeuïge massa is die goed warm wordt.
Laat zo alles op een warmhoudplaatje enige uren staan. Hoe langer het staat, hoe meer de kruiden en smaken elkaar versterken.
Serveer op een bord of schaal per persoon: een flinke schep chili con carne met daaroverheen de geraspte cheddar kaas gestrooid. Maak het af door daar bovenop drie kleine hoopjes neer te leggen: crème fraîche of zure room, guacamole en tomatensalsa. Zet een schaal tortilla chips erbij op tafel voor iedereen om uit te pakken.
PS: we hebben als alternatief ook wel eens kapucijners in plaats van bonen gebruikt. Ook erg lekker!
https://www.jammie040.nl/
Comments