Na lang experimenteren en zoeken zijn we gekomen tot deze ultieme cheesecake. We hebben niet alleen in de keuken geëxperimenteerd, we hebben ook zoektochten ondernomen in allerlei horecagelegenheden…
Een goede cheesecake is zoetig, maar niet te zoet. Rins, maar niet zuur. Stevig zacht, maar niet te luchtig. En hij moet duidelijk naar kaas smaken. Tenminste, dat zijn onze voorwaarden voor een goede cheesecake. En het heeft ons een aantal jaren gekost om te bereiken.
zoeken en proeven
Zo zijn we (vaak!) gaan proeven in Amerika bij de Cheese Cake Factory, waar ze elke dag wel meer dan 30 à 40 soorten cheesecake hebben om uit te kiezen. Maar ook in Nederland (o.a. de Cheesecake Company in Den Haag) zijn we altijd op zoek naar de beste cheesecakes.
En heel eerlijk? Eigenlijk wordt voor ons telkens maar weer bevestigd dat we de cheesecake met dit recept toch echt wel de lekkerste vinden. Gewoon omdat deze een stuk minder zoet is, lekker stevig, zeer romig en ondertussen ook nog écht naar kaas blijft smaken. En we horen hetzelfde van onze gasten die we deze cheesecake voorzetten. Of zouden ze ons voor de gek houden? Nah… ze eten altijd elk stuk cheesecake tot de laatste kruimel op, dus dat voor de gek houden zal wel meevallen. 😉
aanpassen en uitvinden
Zoals alle recepten op deze website is ook dit recept ontstaan uit een recept dat we vonden in een tijdschrift of op een website. En vervolgens gingen we aanpassen door toe te voegen en (ook) weg te laten. Ondertussen is er dus dit recept uitgekomen.
In ons recept gebruiken we beduidend minder suiker dan je in Amerikaanse of Engelse recepten tegenkomt. Maar we zijn inmiddels ook beland bij versienummer zoveel aan roomkaas. Want dat is nou nét het belangrijkste ingrediënt dat de bepalende smaak geeft. De beste roomkaas hebben we inmiddels gevonden bij de Sligro van het merk Windmolen (naturel); helaas alleen in ‘worsten’ per kilo te koop, maar we hebben met succes uitgeprobeerd dat we de andere helft ook best wel goed kunnen invriezen…
New York cheesecake: the very best…
Ingrediënten
50 g ongezouten roomboter
200 g country cookies
3 middelgrote eieren
600 g roomkaas naturel
1 sinaasappel = 50 ml. sinaasappelsap + geraspte sinaasappelschil
150 g fructose
snuf zout
bakpapier
springvorm (Ø 24 cm)
keukenmachine
Bereiding
Laat de boter op kamertemperatuur komen en zacht worden. Bekleed ondertussen de bodem van de springvorm met bakpapier. Een hele makkelijke manier is door een stuk bakpapier onder de kraan nat te maken en te verkreukelen; het bakpapier is dan meer een lap stof waarmee je de bakvorm makkelijk kan bekleden. Verwarm de oven voor op 175 ºC.
In de keukenmachine doe je de zachte boter en de country cookies, maal ze samen fijn. Verdeel daarna de kruimels gelijkmatig over de bodem van de bakvorm en druk de kruimellaag goed aan met de achterkant van een lepel totdat er een stevige bodem ontstaat.
Klop de eieren los in de keukenmachine en roer er de roomkaas met de suiker, sinaasappelsap, zest en zout doorheen tot een gladde massa.
Bak de cheesecake in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar. Neem uit de oven en laat iets afkoelen.
Heerlijke varianten
(nog) minder suikers / koolhydraten
Wil je nog minder suikers in je cheesecake? Dan heb je iets meer ‘werk’: in plaats van 200 gram country cookies gebruik je 100 gram en vul je aan met 50 gram havermout en 10 gram haverzemelen. Wel iets meer gesmolten boter gebruiken, want dit geheel is wat droger. In smaak maakt deze variant niet heel veel uit; nog steeds heel erg lekker. 🙂
speculaas cheesecake
Vervang de country cookies door speculaasjes en maak daar de bodem van. En doe door het ei/roomkaasmengsel een klein beetje speculaaskruiden.
Bak verder volgens recept.
witte chocolade cheesecake
Hak 100 gram witte chocolade fijn en doe dat door het ei/roomkaasmengsel, maar gebruik minder suiker (naar smaak).
Bak verder volgens recept.
https://www.jammie040.nl/
Comments