
Wij zijn fan van Mary Berry. We hebben voor het eerst met haar mogen kennismaken met het tv-programma Great British Bake Off. Een charmante dame en kok met meer dan 60 jaar ervaring. Haar kookprogramma’s en kookboeken hebben altijd heerlijke Engelse recepten. En ze maakt het zo eenvoudig dat je er altijd meteen aan wilt beginnen.
Van Sheperd’s Pie zijn veel verschillende soorten gerechten, maar het is altijd in de basis hetzelfde: een gehaktschotel afgedekt met aardappel(puree) uit de oven. Een Sheperd’s Pie is met lamsgehakt en een Cottage Pie is met rundergehakt. Hierin verwijst ‘cottage’ ernaar dat het een gerecht van de armen was. Een makkelijk gerecht dat je naar eigen behoefte en de overgebleven restjes kunt aanpassen.
Eigenlijk is dit recept dus een Cottage Pie… Maar het basisrecept dat #P heeft gebruikt is dat van de Sheperd’s Pie van Mary Berry… dus we laten de naam maar zo.
Aan het Mary Berry recept heeft #P het een en ander veranderd. Met name door (meer) champignons helemaal uit te bakken en een sterkere bouillon te gebruiken. Maar ook door het oorspronkelijke, wat vettere, lamsgehakt te vervangen door een combinatie van rund- en kipgehakt.
De voorbereidingstijd is ongeveer 45 minuten en ca. 30 minuten in de oven (of tot het bruin genoeg is). Genoeg voor 6 personen, maar wij eten er met z’n tweeën ook wel eens twee keer van… het is zó lekker! 🙂
Shepherd’s Pie van Mary Berry en #P…

Ingrediënten
500 g rundergehakt
250 g kipgehakt
250 g champignons
3 wortelen in schijfjes
1 grote ui fijngehakt
3 à 4 knoflooktenen
1 stengel bleekselderij
½ paprika
30 g bloem
1 tablet runderbouillon van 500 ml opgelost in 150 ml
2 eetl. Worcestershire sauce
zout en peper
750 g aardappelen
melk (ca. 3 à 4 eetlepels naar behoefte)
60 g boter
Bereidingswijze
Bak het gehakt in een grote pan rul totdat al het vet eruit gelopen is en het gehakt gaar is. Zet het vuur onder de pan hoger en laat het gehakt bruin worden.
Zet het vuur lager en schep het gehakt uit de pan in een schaal met een schuimspaan zodat het vet achterblijft in de pan.
Bak in het achtergebleven vet de in schijfjes gesneden champignons langzaam bruin; zorg dat het zo langzaam gaat dat de champignons steeds verder verschrompelen zonder dat ze aanbranden.
Schep de champignons uit de pan en doe ze in de schaal bij het gebraden gehakt. Doe alle groenten (wortel, ui, bleekselderij, paprika) en de knoflook in de pan en bak beetgaar.
Doe het gehakt en de champignons in de pan bij de groenten, laat alles (weer) warm worden. Strooi de bloem over het mengsel in de pan en bak circa 1 minuut.
Voeg de bouillon en Worcestershire sauce toe. Kruid met zout en peper.
Laat langzaam aan de kook komen, doe de deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes koken.
Kook ondertussen de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar in gezouten water. Als de aardappelen gaar zijn, druk ze dan fijn door een aardappelpers. Doe de fijngeperste aardappelen in de kom van de keukenmachine. Doe de boter, het zout, de peper en een deel van de melk in de kom bij de aardappelen en klop het geheel luchtig. Voeg melk toe om het geheel een smeuïg en niet te dik mengsel te laten worden.
Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak zout en peper toe. Proef ook de aardappelpuree of om te kijken of die zout en peper nodig heeft.
Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover in een gelijkmatige laag en maak er een mooi patroon in met een vork.
Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven 200°C (180°C fan) voor ongeveer 30 minuten totdat de bovenkant goudbruin is geworden en het gehaktmengsel gaat bubbelen.
Comments