
Een gerecht dat we al vaak gegeten hebben en waarvan we het recept telkens een beetje gezonder maken. Niet alleen zitten er buitengewoon veel groenten in de saus, de gehaktballetjes zijn ook nog eens extra gevuld door haver toe te voegen.
gehaktballetjes
Ooit zijn we begonnen om de ‘traditionele’ beschuiten in het gehakt te vervangen door havermout omdat we koolhydraatarm gingen eten. Ondertussen zijn we ook haver- en tarwezemelen gaan toevoegen.
Hierdoor zijn het enorm stevige gehaktballetjes geworden die écht niet uit elkaar vallen tijdens het braden. Bovendien vullen deze gehaktballetjes extreem goed; je hoeft echt niet twee keer op te scheppen… 😉
tomaten-groentesaus
Wat deze saus vooral lekker maakt, is de grote hoeveelheid groenten. Het zijn zoveel groenten dat er niet eens heel veel smaakmakers nodig zijn. Soms laten we het zout en peper zelfs helemaal achterwege.
groentespaghetti
En dan maken we sinds een paar jaar ook nog eens spaghetti van groente; courgette, om precies te zijn. Dit is perfect beetgaar klaar te maken, zeker als je er nog een klein beetje ‘gewone’ pasta spaghetti bij doet. Je merkt helemaal niet meer dat je vooral veel groente aan het eten bent!
speciale gehaktballetjes in tomaten-groentesaus

Ingrediënten
ingrediënten tomatensaus
4 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, uit de pers
1 winterwortel, in kleine stukken
1 prei, in ringen
1 rode paprika, in blokjes
1 mespuntje stevia
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
1 blokje groentebouillon
400 g gezeefde tomaat (blik of pak)
400 ml water
extra nodig: staafmixer
garnering:
pecorino kaas, vers geraspt
ingrediënten gehaktballetjes
500 g gehakt
1 tl zout
wat peper
1 ei
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
havermout
haverzemelen
tarwezemelen
ingrediënten groentespaghetti
1 courgette per persoon
125 gram spelt- of linzenpasta
bereiding
Verhit 2 el olie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook, wortel, prei en paprika ± 15 min. op matig vuur.
Doe de kruiden, het bouillonblokje, de gezeefde tomaat en het water erbij en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat het mengsel ± 20 min. zachtjes koken. Pureer de saus eventueel met een staafmixer om ’m extra glad te maken en breng op smaak met peper en zout.
Doe het gehakt, het zout, de peper, de Italiaanse kruiden en het ei in een grote kom. Voeg de havermout, haverzemelen en tarwezemelen in gelijke delen toe en ga kneden. Voeg net zoveel haver en zemelen toe totdat het geheel stevig is en voldoende ‘plakkerig’ om er gehaktballen van te draaien. Per ongeluk teveel havermout / haverzemelen / tarwezemelen? Voeg nog een extra ei toe.
Maak gehaktballetjes van ca. 3 cm doorsnee en leg die klaar op een bord.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes in ± 3 min. rondom bruin. Breng ondertussen de tomatensaus op smaak met zout, peper en een beetje stevia (goed proeven tijdens het op smaak brengen!). Doe daarna de balletjes in de tomatensaus en laat ze nog ± 10 min. op laag vuur mee pruttelen in de saus.
Maak van een courgette lange slierten. Hiervoor zijn speciale hulpstukken te koop om dit met de hand of met een keukenmachine te doen. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook; hierin de groentespaghetti in ca. 7 minuten gaar koken. Naar gelang de kooktijd van de spelt- of linzenspaghetti deze eerder of later toevoegen zodat alles tegelijk klaar is.
Serveer door de pasta op een bord te leggen en daaroverheen wat saus met gehaktballen. Garneer met wat geraspte pecorino kaas.
PS: de volgende dag is de saus met gehaktballen nog veel lekkerder… 😉
https://www.jammie040.nl/
Comments