Een werkelijk heel bijzondere cake; doordat mandarijnen mét schil gebruikt worden, heeft de cake een marmelade-achtige smaak. Daarom is deze cake ook wel hartig te noemen.
Een cake met maar 6(!) ingrediënten. En nog heel makkelijk bovendien. Niet in de laatste plaats omdat een cake in tulbandvorm makkelijker gaart (vanwege het ‘gat’ in het midden van de vorm). Bijna failproof dus.
Uiteraard is dit ook een recept dat we origineel ergens anders gevonden hebben. Maar #P heeft het naar eigen smaak aangepast en wat pittiger en sterker van smaak gemaakt. En vooral ook minder zoet gemaakt. Op deze manier komen de pure smaken van de (paar) ingrediënten goed naar voren. Wij zijn er zo blij mee en vinden het erg lekker.
Maak deze cake ook eens en vertel ons wat jij ervan vond! 🙂
Klein nadeel: door de hele mandarijnen en het amandelmeel is het een natte cake. Niet te lang bewaren dus. Maar of dat nou écht een probleem is… 😉
Clementine-cake met maanzaad, zoet én hartig tegelijk
ingrediënten
4 grote biologische mandarijnen
8 middelgrote eieren
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel Baking Soda
200 gr. witte basterdsuiker
400 gr. amandelmeel
2 theelepels tarwebloem
2 eetlepels maanzaad
een tulbandvorm van 2.4 liter, ingevet
bereiding
Was de mandarijnen zorgvuldig (gebruik geen borstel) en verwijder de groene steelaanzetten. Doe de hele, ongepelde mandarijnen in een pan en voeg zoveel water toe dat ze helemaal onderstaan. Breng dit aan de kook en laat, met deksel op de pan, minimaal 2 uur zachtjes koken. Daarna afgieten en minimaal een uur af laten koelen.
Pureer de mandarijnen (eerst even door de helft snijden) in een grote blender. Voeg daarna de eieren, het bakpoeder, de Baking Soda, het maanzaad en de suiker toe in de blender. Zorg dat het een egale massa wordt. Doe dit beslag in een kom en meng het amandelmeel erdoor. Bestuif de tulbandvorm met bloem en schenk het beslag in de vorm.
Bak in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als hij te donker zou worden. Laat 5 min. afkoelen en keer om op een schaal. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (ca. 1 uur).
Comments