• About the Cook and the Writer…
  • over het koken van #P
  • tips & tricks
Jammie040!

gewoon lekker

gebak

Clementine-cake met maanzaad, zoet én hartig tegelijk

7 december 2019

Clementine-cake - Jammie040.nl

Een werkelijk heel bijzondere cake; doordat mandarijnen mét schil gebruikt worden, heeft de cake een marmelade-achtige smaak. Daarom is deze cake ook wel hartig te noemen.

Een cake met maar 6(!) ingrediënten. En nog heel makkelijk bovendien. Niet in de laatste plaats omdat een cake in tulbandvorm makkelijker gaart (vanwege het ‘gat’ in het midden van de vorm). Bijna failproof dus.

Uiteraard is dit ook een recept dat we origineel ergens anders gevonden hebben. Maar #P heeft het naar eigen smaak aangepast en wat pittiger en sterker van smaak gemaakt. En vooral ook minder zoet gemaakt. Op deze manier komen de pure smaken van de (paar) ingrediënten goed naar voren. Wij zijn er zo blij mee en vinden het erg lekker.

Maak deze cake ook eens en vertel ons wat jij ervan vond! 🙂

 

Klein nadeel: door de hele mandarijnen en het amandelmeel is het een natte cake. Niet te lang bewaren dus. Maar of dat nou écht een probleem is… 😉

Clementine-cake met maanzaad, zoet én hartig tegelijk

ingrediënten

4 grote biologische mandarijnen

8 middelgrote eieren

1 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel Baking Soda

200 gr. witte basterdsuiker

400 gr. amandelmeel

2 theelepels tarwebloem

2 eetlepels maanzaad

een tulbandvorm van 2.4 liter, ingevet

bereiding

Was de mandarijnen zorgvuldig (gebruik geen borstel) en verwijder de groene steelaanzetten. Doe de hele, ongepelde mandarijnen in een pan en voeg zoveel water toe dat ze helemaal onderstaan. Breng dit aan de kook en laat, met deksel op de pan, minimaal 2 uur zachtjes koken. Daarna afgieten en minimaal een uur af laten koelen.

Pureer de mandarijnen (eerst even door de helft snijden) in een grote blender. Voeg daarna de eieren, het bakpoeder, de Baking Soda, het maanzaad en de suiker toe in de blender. Zorg dat het een egale massa wordt. Doe dit beslag in een kom en meng het amandelmeel erdoor. Bestuif de tulbandvorm met bloem en schenk het beslag in de vorm.

Bak in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als hij te donker zou worden. Laat 5 min. afkoelen en keer om op een schaal. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (ca. 1 uur).

Let op: het is een vrij ‘vochtig’ recept door de mandarijnen. Daarom is deze cake niet lang te bewaren.
Origineel recept is hier te vinden. Er is ook een video van dit recept, maar die klopt niet helemaal… 

 

www.jammie040.nl

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment
vorige
volgende

Comments Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

About the Cook and the Writer…

Deze site is geboren omdat #P zo lekker kan koken en CoachSander daar steeds foto’s van op Twitter en Facebook plaatst…
En daarop kwam vaak de vraag naar de recepten!
Dus op deze site de kookkunsten van #P en de foto’s van CoachSander bij elkaar gevoegd…

Enjoy!

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

gerechten per categorie

  • aardappelen (4)
  • bijgerecht (4)
  • dranken (1)
  • gebak (8)
  • geen categorie (1)
  • groente (9)
  • hoofdgerecht (20)
  • kip (2)
  • koekjes (3)
  • ontbijt (3)
  • ovenschotel (6)
  • pasta (2)
  • rijst (2)
  • soep (1)
  • update bericht (1)
  • vegetarisch (14)
  • vis (3)
  • vlees (3)
  • voorgerecht (1)

de laatste nieuwe gerechten!

  • witte asperges met garnalen uit de oven
  • sambal goreng asperges
  • groene en witte asperge casserole
  • zwarte kip met kokos kool
  • Clementine-cake met maanzaad, zoet én hartig tegelijk

EEN COACHSANDER WEBSITE