Twee dames die elkaar hebben leren kennen in het Jappenkamp, Lili en Tjits. Dit recept hebben ze samen gefantaseerd; lekker dingen die ze zouden gaan maken als ze weer uit het kamp zouden komen. Zo ook dit recept. Zwartzuur van kokospreu. Zwartzuur van kip in plaats van eend en de kool is een ‘prutje’ van groenten en kruiden die over waren in de kampkeuken.
In deze VPRO aflevering van ‘Liefde gaat door de maag’ vertellen ze er zelf over:
(klik op de afbeelding om de VPRO aflevering te bekijken)
Kok P heeft er toch een beetje van zijn eigen inbreng op losgelaten. Zoals geen hele kip, maar een kipfilet. En de kip vooraf al marineren geeft veel smaak. Een heerlijk smaakvol gerecht.
zwarte kip met kokos kool
ingrediënten
zwarte kip:
1 kilo kipfilet, in stukken gesneden
2 el boter
6 grote sjalotten (of kleine uien)
3 teentjes knoflook
2 pijpjes kaneel (doormidden gebroken)
10 kruidnagels
2 el gewone witte azijn
250 ml rode wijn (een stevige cabernet souvignon of sirah)
2 el suiker
1 el maizena
ketjap (kikkoman)
kokos kool:
1 witte kool of 900 gr. voorgesneden kool
3 uien
1 teentje knoflook
1 tl laospoeder
2 el olie
1 el zout
1 tl sambal
1 el bruine basterdsuiker
1 stengel sereh (citroengras)
3 blaadjes laurier
4 dl santen (kokosmelk, uit blik)
3 á 4 eetlepels kokosrasp
1 eetlepel ketchup
bereiding
zwarte kip:
Voorbereiding: snij de kipfilet in kleine stukken en doe ze in een schaal, marineer de kip met flink ketjap (hoeft niet onder te staan, maar wel flink bedekt zijn).
Pel de uien en de knoflook, snijd ze in stukjes.
Smelt de boter in een grote braadpan, leg de kipfilet-stukken erin als het schuim begint weg te trekken en strooi nog wat zout en peper over de kip. Bak ze rondom bruin.
Neem de kip uit de pan en houd ze apart. Fruit in het achtergebleven bakvet de sjalotten en knoflook tot ze gaan karameliseren. Leg daarna de kip terug in de pan, met de gebroken kaneelstokjes en de kruidnagelen.
Blus het geheel af met azijn en de wijn, strooi de suiker over de kip en schep alles goed door elkaar. Laat de kip met het deksel op de pan in drie kwartier gaar stoven.
Als het nodig is kun je de saus nog binden met losgeroerde maizena. Is de saus wat licht van kleur? Doe er dan nog wat ketjap door.
kokos kool:
Verhit olie in de hapjespan, fruit hierin uien en knoflook licht aan.
Voeg de helft van de koolsnippers toe, roerbak ze tot ze beginnen te glanzen. Schep het zout, de laos, de sambal en de basterdsuiker door de kool.
Meng de rest van de kool erdoor, leg de laurier blaadjes en sereh er boven op.
Schenk er kokosmelk bij en ca. 1 dl water. Laat de kool ca. 6 minuten op halfhoog vuur wat gaar worden. Daarna mag de kool nog 30 minuten op een warmhoudplaatje stoven – de kool moet nog wel wat beet houden.
Lekker met rijst. Maar vergeet vooral ook niet een glas van de overgebleven wijn erbij te drinken; dat smaakt echt heel goed bij elkaar. Smakelijk eten!
www.jammie040.nl
Comments