Asperges met een Indonesische twist, wie had gedacht dat dat lekker zou zijn? Nou #P dus… 🙂
Wat vooral fijn is aan dit recept is dat het met name geschikt is voor (hele) dikke asperges. Als je ze maar goed schilt zijn die zeker niet houtig, maar zorgen toch voor een lekkere bite in dit gerecht.
De Jasmijnrijst is er heerlijk bij. Bijna verkoelend als je (per ongeluk?) een beetje teveel sambal hebt gebruikt in dit gerecht.
Overigens is de trassi écht onontbeerlijk; dat maakt het écht lekker. Daarmee is dit niet helemaal een vegetarisch recept, maar helaas is er nog geen goede vegetarische variant beschikbaar (of heb jij die gevonden?).
sambal goreng asperges
ingrediënten
de asperges:
- 1 kilo asperges
- 6 eieren
- 400 g tomaten (Tasty Tom)
- 200 ml tomaten pasata
- 1 grote ui
- 2 knoflooktenen of daslook
- ± 5 cm verse gemberwortel
- 1 serehstengel of citroengras pasta
- 1 salamblaadje of laurier
- 1 (suiker)klontje trassi
- 1 (suiker)klontje palmsuiker of 1 eetl bruine basterdsuiker
- 1 theel sambal badjak
- 1 (flinke) scheut ketjap manis
- snufje zout
- scheutje plantaardige olie
de rijst:
- 100 gr bruine jasmijn rijst per persoon
- gebakken uites (kant en klaar), hoeveelheid naar smaak
- uienpoeder
bereiding
Fruit de gesnipperde uit en knoflook glazig in een scheutje olijfolie. Fruit de geschilde en in stukjes gehakte gember mee. Voeg vervolgens de in stukken gesneden tomaat en de pasata toe.
Doe de sereh, het laurierblad, trassi, de suiker, sambal, ketjap en wat zout in de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen onder een deksel.
Snij de geschilde asperges in grote stukken en kook ze kort (4 tot 5 minuten), ze hoeven nog niet gaar te zijn. Laat ze na het afgieten goed uitlekken. Doe de asperge stukken daarna in de saus.
Laat de saus ongeveer 20 tot 30 minuten lekker pruttelen. Schep af en toe om en prik even in de asperges om te voelen of ze al gaar (genoeg) zijn.
Kook ondertussen de rijst en de eieren. Giet de rijst af en laat ze een wat afkoelen. Doe de rijst in een koekenpan, samen met de gebakken uitjes en uienpoeder en bak de rijst goed op.
Vlak voor het serveren de eieren pellen, halveren en bovenop de saus leggen. Serveren met de gebakken rijst.
www.jammie040.nl
Comments